
Pečeno pile je vjerojatno jedan od najtradicionalnijoh i najćešćih nedjeljnih ručkova u Hrvatskoj. A i u pripremi usitinu ne možete nešto pretjerano krivo napraviti. :)
SASTOJCI 1 pile (ili 1/2 pileta) - ovisi za koliko ljudi pripremate obrok 1 žlica meda 1 žličica senfa 1 žličica slatke crvene paprika sok od 1/2 limuna maslinovo ulje sol papar Za prilog: 3-4 krumpira 2-3 šake graška 1 žlica maslaca 2 žlice soka od pečenja Vrijeme pripreme oko 20 minuta + oko 90 minuta za pečenje Težina pripreme jednostavno | PRIPREMA U maloj zdjelici pomješajte med, senf, papriku, limunov sok, ulje, malo soli i papra. Dodajte par kapi vode, tkoliko da dobijete smjesu dovoljno rijetku da njome možete namazati pile. Pile operite, posolite iznuta i izvana prelijte prethodno napravljenom smjesom i dobro utrljajte. Pile stavite peći u zagrijanu pećnicu na laganu vatru (160°C) oko 45 minuta. Nakon 45 minuta u lim za pečenje stavite i 4 češnja češnjaka (cijela) i nastavite peći još 40tak minuta dok pile ne poprimi zlatno smeđu boju. Priprema priloga: Krumpire operite i stavite kuhati (s korom) u zasoljenoj vodi. Kuhane krumpire izvadite, ogulite i grubo usitnite žlicom ili narežite na ploške. Skuhajte grašak. Na laganoj vatri rastopite 1 žlicu maslaca pomješanog sa sokom od pečenja, dodaljte zdrobljeni češnjak koji ste pekli s piletom lagano propržite. Dodajte krumpir i grašak, posolite, popaprite i dodajte malo sjeckanog peršina. recept by Marijo |